Whatever the Weather
als boek en tentoonstelling

Het is best een uitdaging. Om de uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting een tastbare en deelbare vorm te geven. Met ontwerper Sybren Kuiper en boekbinder Wytze Fopma en ontwerper hebben we daar uitgebreid werk van gemaakt. Met een bijzonder kunstwerk-in-boekvorm als uitkomst.


Whatever the Weather als boek, ongeopend


Op ooghoogte

Om tot die vorm te komen, hadden we eerst uit te vinden hoe belangrijk het is dat je als bekijker steeds élén iemand tegelijk ontmoet. Op ooghoogte en op ware grootte, zodat de ontmoeting zo gelijkwaardig mogelijk kan zijn. Je niet tegen iemand op hoeft te kijken, of op iemand neer, of tegen iemand aan. Maar dat je iemand als gelijke tegemoet treedt, en diegene jou. Dat jullie elkaar recht in de ogen kijken.

De vorm die we daarvoor hebben gevonden, is een boek waarvan je elke individueel portret kunt laten rusten op de staande constructie die ontstaat wanneer je de voorpagina uitvouwt. Daarna kun je de portretten één voor één bekijken, zo lang als je zelf wilt.


Whatever the Weather als boek, openstaand


Boek als tentoonstelling

Het kunstwerk-in-boekvorm is daarmee ook direct de ideale manier om het werk tentoon te stellen. In oktober en november 2020 deed ik dat in mijn eigen/gedeelde studio Kunstzaal de Bron. Je kon daar toen het eerste exemplaar van het boek bekijken, terwijl afdrukken van NEW HORIZONS aan de muur bijdroegen aan een sfeer van rust en ruimte. Het was een dierbare ervaring het boek en de portretten zoveel en zulke mooie aandacht te zien krijgen, en de uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting zijn/haar werk te zien doen:


Whatever the Weather als boek, bekeken wordend


Bekijk het boek Zelf!


Verwezenlijken van het boek

Hier komt nog een nieuw verhaal over de crowdfunding via Voordekunst, de boekbindweek in Friesland, de tentoonstelling in Fotomuseum Den Haag en de boekpresentatie op 19 november 2022 :)

Waarom Wezenlijke Ontmoeting heerlijk is


Bestel jouw exemplaar van Whatever the Weather


Technische specificaties

Oplage: 432 exemplaren, genummerd 1 t/m 432
Omvang: 145 enkelzijdig bedrukte pagina's
Formaat: 24.2 x 35 x 6.7cm
Papier: Lessebo Design Smooth 300gr/m2
Bindwijze: Handgebonden, hard cover, per pagina gelijmd
Gewicht: 4.000gr

Projectpartners

Beeldbewerking: Sipke Visser, Frisian.co.uk
Lithografie: Sebastiaan Hanekroot, Colour & Books
Ontwerp: Sybren Kuiper, SYB Ontwerp
Papier: Guido Vermeer, IGEPA Nederland BV
Druk: Stefano van der Knaap, ZwaanLenoir
Boekbinden: Wytze Fopma, Fopma Wier


Wytze Fopma (links) en Sybren Kuiper (rechts) in Kunstzaal de Bron


Bekijk het boek Zelf

Bestel jouw exemplaar

Blijf op de hoogte