Whatever the Weather
als boek en tentoonstelling

Het is best een uitdaging geweest. Om de uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting een tastbare en deelbare vorm te geven. Met ontwerper Sybren Kuiper en boekbinder Wytze Fopma en ontwerper hebben we daar vier jaar lang uitgebreid werk van gemaakt. Met een bijzonder kunstwerk-in-boekvorm als uitkomst.

Op deze pagina lees je over de reis die we in van 2018 tot en met 2022 maakten om daar te komen.


Whatever the Weather als boek, ongeopend


*

Whatever the Weather Herfsttour (september - december 2018)

Terwijl ik nog volop aan het wandelen was, leek het me in de zomer van 2018 een goed idee om met de (losse) portretten die ik tot dan toe had kunnen afdrukken, op reis te gaan door het land. In de 12 resterende weken van het jaar deed ik alle 12 provinciehoofdsteden aan. Geïnteresseerden konden zich aanmelden om kennis te maken met de portretten. Samen keken we wat er gebeurde en wat dat ons vertelde.


Aankondiging van de Herfsttour, met foto's uit Den Haag en Den Bosch


*

Ontwerp van het boek (2019-2020)

Kort na de afronding van de 144 wandelingen, ondernam ik samen met Sybren en Wytze de zoektocht naar hoe het boek vorm moest krijgen. Om tot de juiste vorm te komen, hadden we eerst uit te vinden hoe belangrijk het is dat je als bekijker steeds één iemand tegelijk ontmoet. Op ooghoogte en op ware grootte, zodat de ontmoeting zo gelijkwaardig mogelijk kan zijn. Je niet tegen iemand op hoeft te kijken, of op iemand neer, of tegen iemand aan. Maar dat je iemand als gelijke tegemoet treedt, en diegene jou. Dat jullie elkaar recht in de ogen kijken.

De vorm die we daarvoor hebben gevonden, is een boek waarvan je elke individueel portret kunt laten rusten op de staande constructie die ontstaat wanneer je de voorpagina uitvouwt. Daarna kun je de portretten één voor één bekijken, zo lang als je zelf wilt.

Als je het leuk vindt, kun je in deze blogpost het hele verhaal lezen over de mogelijkheden die we allemaal verkend hebben om tot de uiteindelijke vorm te komen:

Blogpost: Hoe wezenlijke ontmoeting als boek vorm krijgt


Whatever the Weather als boek, openstaand


*

Boek als tentoonstelling #1 (oktober en november 2020)

Het uiteindelijke ontwerp is ook direct de ideale manier om het werk tentoon te stellen. In oktober en november 2020 deed ik dat in mijn eigen/gedeelde studio Kunstzaal de Bron. Je kon daar toen het eerste exemplaar van het boek bekijken, terwijl afdrukken van NEW HORIZONS aan de muur bijdroegen aan een sfeer van rust en ruimte. Het was een dierbare ervaring het boek en de portretten zoveel en zulke mooie aandacht te zien krijgen, en de uitnodiging tot wezenlijke ontmoeting zijn/haar werk te zien doen:


Whatever the Weather als boek, bekeken wordend door een van de 145 deelnemers


*

Huiskamerontmoetingen (voorjaar 2022)

Een 'Sprong door het Tijdraam'. Zo zag ik de crowdfundcampagne voor me die ik in 2022 ondernam tussen Pasen en Pinksteren. 50 Dagen tijd, om de totale financiering van het project op de benodigde € 50.000 te brengen, vanaf de € 25.000 die er op dat moment al via voorverkoop was verzameld.

Tijdens de 50 dagen nodigde ik mezelf uit om samen met de dummy van het boek uitgenodigd te worden bij mensen thuis, om daar samen bijeenkomsten rondom het boek vorm te geven. Het leidde tot een mooie opeenvolging van ontmoetingen en kennismakingen. Ook reisde ik meerdere malen naar Utrecht Centraal Station om te kijken hoe ik daar tot ontmoeting kon uitnodigen.

Bekijk het boek Zelf!


Whatever the Weather tijdens diverse ontmoetingen


*

Drukgang van het boek (april 2022)

Of de campagne nu wel of niet zou lukken, het leek me een goed idee om het boek hoe dan ook te laten drukken. Dat gebeurde op 28 april bij ZwaanLenoir in Wormerveer. Er ontstond een mooie zee aan gezichten, verspreid over pallets op de drukkerijvloer. Niet zo omvangrijk als destijds de drukgang van NEW HORIZONS, maar het leverde alsnog een indringend beeld op.


Whatever the Weather bij de drukkerij


*

Financiering van € 50.000 (juni 2022)

Met dank aan 127 donateurs, stond er na 50 dagen € 31.180 op de crowdfundteller. Na aftrek van alle bijbehorende out-of-pocketkosten bleef daarvan nagenoeg voldoende over om de projectbegroting als gedekt te beschouwen. We vierden het op Tweede Pinksterdag aan het strand, ook al regende het pijpenstelen. Als je het leuk vind het promotiefilmpje op Voordekunst nog eens te bekijken, dat kan hier.


Bijdragen aan de crowdfundcampagne op Voordekunst

*

De boekbindweek in Friesland (augustus 2022)

Net als in elk bindproces, moesten eerst alle bladzijden op de juiste volgorde gelegd worden. Wat een behoorlijke uitdaging en inspanning is, wetend dat het om 70.000 bladzijden gaat. Maar met vereende krachten goed te doen, en zo werkten we in een week tijd met 12 mensen aan het vergaren van de boekblokken. Van deze week maakte ik een reis- en beeldverslag, waarin je ook alle betrokkenen terugziet.

Lees het reisverslag van de boekbindweek


De boekbindweek in Friesland

*

Boek als tentoonstelling #2 (augustus - november 2022)

Bijna direct aansluitend op de boekbindweek in Friesland, kon je het boek op 2 manieren bekijken in het Fotomuseum in Den Haag. Op tafel stond een gebonden exemplaar. Aan de muur rondom hingen de 18 drukvellen waaruit het boek is opgebouwd. Het was een mooie manier om de veelheid en rijkdom van het project voelbaar te maken, en ook een deel van het proces te delen.


Whatever the Weather in het Fotomuseum Den Haag

*

De boekpresentatie (19 november 2022)

Op 19 november vond de boekpresentatie van Whatever the Weather plaats in Kunstzaal De Bron in Den Haag.


De boekpresentatie in Kunstzaal De Bron

*

Voor meer informatie:

Lees 'Waarom wezenlijke ontmoeting zo heerlijk is'

Bestel jouw exemplaar van Whatever the Weather


Technische specificaties

Oplage: 432 exemplaren, genummerd 1 t/m 432
Omvang: 145 enkelzijdig bedrukte pagina's
Formaat: 24.2 x 35 x 6.7cm
Papier: Lessebo Design Smooth 300gr/m2
Bindwijze: Handgebonden, hard cover, per pagina gelijmd
Gewicht: 4.000gr

Projectpartners

Beeldbewerking: Sipke Visser, Frisian.co.uk
Lithografie: Sebastiaan Hanekroot, Colour & Books
Ontwerp: Sybren Kuiper, SYB Ontwerp
Papier: Guido Vermeer, IGEPA Nederland BV
Druk: Stefano van der Knaap, ZwaanLenoir
Boekbinden: Wytze Fopma, Fopma WierBekijk het boek Zelf

Bestel jouw exemplaar

Blijf op de hoogte